Spela in och spela upp samtal

feb 2, 2022

Att spela in och lyssna på samtal när du coachar är mycket lärorikt. Din mentorcoach kommer att be dig spela in samtal som ni tillsammans kan lyssna på. Också inför din certifiering kommer du att behöva inspelade samtal. Här får du förslag på hur du kan göra, som vi hoppas kan vara till hjälp. Självklart kan du också använda andra sätt.

OBS! Tänk på att alltid fråga den som du har samtalet med att det är ok att det blir inspelat och berätta om ditt syfte med att spela in samtalet. 

Coaching på distans

Dator
Om du har samtalet på dator via TEAMS, Zoom, Google Meet och eller andra plattformar för digitala möten: Du trycker på Record i början av samtalet och deltagaren får automatiskt notis om att samtalet spelas in. Stänger ni båda av kameran så blir filen med det inspelade samtalet mindre och lättare att hantera och dela. Blir filen ändå för stor för att maila kan du dela den med din mentorcoach via delning av Dropbox, One drive, Sprend eller annat media.

Skall du och din mentorcoach sedan lyssna på samtalet tillsammans är det lättaste att du delar skärm och spelar upp filen med samtalet.

Iphone
Apple har lagt in tekniska hinder då det i många delar av världen inte är tillåtet att spela in samtal. I Sverige är det dock tillåtet. En app kan inte få tillgång till både telefonens funktioner och till mikrofonen, samtidigt. Det gör det svårt att spela in båda parter enbart med en app.

Det finns en del tjänster på nätet där du kan spela in och lagra telefonsamtal men det betyder att ljudfilen delvis lagras utanför din kontroll – på en extern tjänst. Denna typ av tjänst kostar oftast pengar.

Det enklaste sättet är att slå på högtalaren på din iphone och spela in samtalet via en dator eller via en  annan iphone och då använda Voice Memo appen. Det fungerar bra om du sätter den iphone som spelar in i ”flygplansläge” så att du inte blir störd av meddelanden eller samtal på den telefonen.

Android
Spela in samtal med appen Telefon
Så här spelar du in telefonsamtal:

 • Enheten måste ha Android 9 eller senare.
 • Du behöver ha den senaste versionen av appen Telefon.
 1. Öppna appen Telefon.
 2. Ring upp någon eller svara i telefon.
 3. Tryck på Spela in
  på skärmen med det pågående samtalet som ska spelas in.
 4. Tryck på Sluta spela in
  när du vill avsluta inspelningen.

Tänk på detta
Det går inte att spela in ett samtal

 • förrän samtalet besvaras
 • om samtalet är parkerat
 • om du ringer ett konferenssamtal

 

Hitta ett inspelat samtal
Inspelningarna lagras på enheten så att de ska förbli privata. Samtalen varken sparas eller säkerhetskopieras utanför enheten.

Så här hittar du inspelningarna:

 1. Öppna appen Telefon.
 2. Tryck på Senaste .
 3. Tryck på den som du pratade med när du spelade in.
  • Om du spelade in det senaste samtalet: Öppna spelaren på skärmen Senaste.
  • Om du spelade in ett tidigare samtal: Tryck på Historik. Välj sedan inspelningen i samtalslistan.
 4. Tryck på Spela upp.
 5. Valfritt: Om du vill dela ett inspelat samtal trycker du på Dela.

Tips! Du kan dela inspelade samtal med appar som har stöd för det, till exempel e-postappar och meddelandeappar.

Coaching på plats

Iphone
Använd appen Voice Memos som finns på din telefon. Denna fil kan du sedan dela via mail, sms eller messanger eller spela upp för din mentorcoach.

Android
Beroende på vilken telefon du har så har du olika appar inbyggda. Ofta finns en app för voice-memo med i telefonen. Använd då denna. Annars sök efter den app som passar bäst med din telefon. Många är gratis eller kan användas gratis under en tid.

Dator
Spela in ljud i QuickTime Player eller Röstinspelaren på datorn.
Du kan skapa en inspelning med bara ljud med QuickTime Player.

1. Välj Arkiv > Ny ljudinspelning i appen QuickTime Player på datorn.
2. Klicka på popupmenyn Alternativ och välj sedan några av följande inspelningsalternativ:

Mikrofon: Välj en mikrofon (om du har mer än en tillgänglig).
Kvalitet: Välj inspelningskvalitet. Inspelningar med maximal kvalitet skapar okomprimerade filer som kan ta mycket stor plats.

3. Justera volymreglaget för ljudet du spelar in.
4. Starta inspelningen genom att klicka på inspelningsknappen och klicka sedan på stoppknappen när du är klar (eller använd Touch Bar).

Om du vill pausa inspelningen alternativ-klickar du på inspelningsknappen . Klicka på den igen när du vill återuppta inspelningen.

5. Spara och ange ett namn för inspelningen genom att välja Arkiv > Spara. Du kan också välja var du vill spara den.