Coachverktyg segelbåten

sep 19, 2023

Text: Eva Edenvald

En av fördelarna med att vara mentorcoach till klienter som går Coachutbildningen är att det ger egna insikter. Nyligen ville en kursdeltagare prova coachverktyget ”Segelbåten” på mig. Jag använde övningen till ett projekt som ligger mig varmt om hjärtat men inte riktigt tar fart.
Vi tittade på solen (målet), seglen (drivkrafterna) om det fanns några hål (energiläckor). Fortsatte reflektera runt andra viktiga delar.
Jag insåg att min bästa förutsättning för en lyckad ”seglats” är förberedelse. Ett sjökort med tydlig kurs. När jag visste vad jag behövde ha med mig, vilka öar (delmål) jag behövde passera på vägen och vilka grund (hinder) jag skulle se upp för gav jag mig själv större chans att lyckas, än att ge mig av på vinst och förlust.
Och att en kikare är en fiffig grej… Plötsligt blev seglatsen överskådlig. Och nån inspirerande avstickare kan man ju kosta på sig om man vet kursen! Eller att tillåta sig ligga på svaj och samla kraft emellanåt.
Metaforer är ofta ett bra sätt att byta perspektiv. Och roligt!
Happy sailing!
//Eva Edenvald
eva.edenvald@gmail.com